Current Date : 1/15/2025 صفحه اصلي |  مديريت محتوايي  |  تماس با ما |  ارتباط با مديريت 
 English  |  Persian كنسرواتوار موسيقى تهران   
Quick Link
در آينه مطبوعات  «
بخش بين الملل  «
تقدير نامه ها  «     
بازديد ها  «     
قراردادهاي فرهنگي  «     
ثبت نام براي تحصيل  «     
شرايط تحصيل در  «     
كنسرواتوارهاي خارجي     
ساير سايتها  «
سازشناسي  «
مهندسي صدا  «
موسيقي الكترونيك  «     
الكتروآكوستيك  «     
استوديوها  «     
سازشناسي الكترونيكي  «     
نرم افزارها  «     
آكوستيك  «     
عضويت در خبرنامه  □
نام
ايميل

آرشيو اخبار

۸۸۸۲۴۰۵۰ - ـ۸۸۹۱۳۰۱۰ ـ ۸۸۳۱۶۱۹۲

تاريخ خبر : 16/05/1385

روانشناسي موسيقي و موسیقی درمانی  

  موسیقی: ابزاری کهن برای سنجش کارکرد مغز


  در ایران روزگار ساسانیان، چون یک پادشاه درگذشت، از او پسری دو ساله به جای ماند، موبدان در گزینش او به پادشاهی به تردید ماندند که آیا این کودک از درستی تن و سلامت روان برخوردار است یا خیر؟ و به تدبیر بزرگمهر، نوازندگان بر کنار گاهواره او نواختند و کودک با تکان دادن دست و پای خویش ابراز شادمانی کرد و بدین‌سان، به پادشاهی برگزیده شد (جوامع الحکایات؛ به نقل از کاسب،1380). به سال 1983، هاوارد گاردنر، در کتاب با نفوذ خود، "چارچوب‌های ذهن "، به مفهوم‌سازی جدیدی از عوامل ویژه هوشی پرداخت، که شامل هفت توانایی زیر است: هوش زبانی ، هوش موسیقی، هوش منطقی_ ریاضی، هوش فضایی، هوش بدنی جنبشی، هوش میان‌فردی، هوش درون‌فردی . بدین سان، یک ورزشکار یا نوازنده برجسته پیانو، با وجود آن‌که در مدرسه (یا آزمون هوش) عملکرد ضعیفی دارد، هوشمند شناخته می‌شود(مارنات، 1379). از سوی دیگر، در یک آزمون نوروسایکولوژیک با عنوان، مجموعه آزمون نوروسایکولوژیک ‌هالستد ریتان ، که شامل هشت آزمون سنجش عملکرد‌های مغزی است، بخشی با عنوان آزمون ریتم سی‌شور وجود دارد که بر اساس آزمون توانایی موسیقی سی‌شور(جارویس و بارث، 1994) ساخته شده است. در این آزمون توانایی تشخیص گذاشتن بین یک جفت صدای ریتمیک و غیر کلامی بررسی می‌گردد (مارنات، 2000). نمرات کامل ممکن است نشان‌دهنده موارد زیر باشد:

کاهش احتمال آسیب پیشرونده (ریتان، 1959؛ ریتان و ولف‌سلون،1994).

عبوری کامل پس از آسیب (ریتان، 1959؛ ریتان و ولف‌سلون،1993).

و عملکرد ناقص ممکن است نشان‌دهنده: - تباهی کلی بافت مغزی (گلدن،1978).

- آسیب گیجگاهی چپ، چناچه نشانه‌های آفازیک‌ هم مشاهده شود(ریتانو ولف‌سلون،1993).

- کاهش توجه و نقص شنوایی (مارنات،2000) باشد.

بخش‌های گوناگون مغز در تجزیه و تحلیل موسیقی مشارکت دارند. نیمکره چپ مغز با شنیدن موسیقی به تجزیه و تحلیل اصوات موسیقی می‌پردازد و نیمکره راست، هماهنگی و گشتالت صدا و عواطف را ادراک می‌کند(گیثر و برادشو،1977؛ به نقل از زاده محمدی،1381).

به بیان دیگر، نیمکره راست مغز در دریافت کلی پیامهای موسیقی‌، ترکیب فضایی روابط و درک و مدت فضایی موسیقی مؤثر است(اسپرینگر و روچ،1985). زاتور (1984؛ به نقل از زاده محمدی، 1381) نیز نیمکره راست را در خواندن بدون کلام، درک الگوهای کلی، رنگ‌آمیزی، بلندی صدا، ساختار هارمونی صداها و جنبه‌های غیرکلامی آن مؤثر می‌داند. به عبارت دیگر، اگر فردی راست دست، اشعار یک سرود را به آرامی و بدون ریتم و آهنگ بخواند، نیمکره چپ مغز خود را به کار انداخته است. چنانچه همین فرد بدون خواندن شعر تنها ریتم با آهنگ آن را زمزمه کند، نیمکره راست مغز را فعال کرده است. در صورتی که او شعر را همراه با آهنگ و ملودی بخواند- در شرایط همزمان از کلام و موسیقی- هر دو نیمکره مغزی او فعال شده است(هیلگارد و هیلگارد،1375). ضایعه در لوب گیجگاهی غالب، موسیقی پریشی نامیده می‌شود که شامل ناتوانایی در نامیدن نشانه‌های موسیقی و یا خواندن و نوشتن موسیقی است و ضایعه در لوب گیجگاهی غیرغالب شامل عدم توانایی در تشخیص ملودی‌ها و سایر کیفیات غیر لغوی موسیقی است(هارمیون،1994). بدین‌سان، به ارتباط تنگاتنگ موسیقی با عملکردهای مغزی پی‌ می‌بریم و می‌توان از آن در جهت سنجش، پرورش و تقویت توانش‌های مغزی، استفاده نماییم.


تهيه و ارسال خبر    :   Hossein Rostami

ثبت نام آغاز شد

  پرينت صفحه جاري   پست الكترونيك   ذخيره آدرس سايت
 

88913010  (021)98+ خيابان كريمخان زند ، ابتداي خيابان استاد نجات اللهي ، پايين تر از كليسا ، ساختمان 299
info@TehranConservatory.ir CopyRight © 2007 All Right Reserved Tehran Conservatory of Music  
Web Design : Ati Net Co .   Programmer : Hassan Rashidi