Current Date : 1/15/2025 صفحه اصلي |  مديريت محتوايي  |  تماس با ما |  ارتباط با مديريت 
 English  |  Persian كنسرواتوار موسيقى تهران   
Quick Link
در آينه مطبوعات  «
بخش بين الملل  «
تقدير نامه ها  «     
بازديد ها  «     
قراردادهاي فرهنگي  «     
ثبت نام براي تحصيل  «     
شرايط تحصيل در  «     
كنسرواتوارهاي خارجي     
ساير سايتها  «
سازشناسي  «
مهندسي صدا  «
موسيقي الكترونيك  «     
الكتروآكوستيك  «     
استوديوها  «     
سازشناسي الكترونيكي  «     
نرم افزارها  «     
آكوستيك  «     
عضويت در خبرنامه  □
نام
ايميل

آرشيو اخبار

۸۸۸۲۴۰۵۰ - ـ۸۸۹۱۳۰۱۰ ـ ۸۸۳۱۶۱۹۲

تاريخ خبر : 17/03/1385

قصور سیاستگذاران حوزه موسیقی ؛ یادداشت مهر درباره فتوای تاریخی امام (ره)  

  خبرگزاری مهر - گروه موسیقی : هفده سال از کوچ تلخ و دردناک آن بزرگمرد می گذرد که به دلیل وجاهت و مقبولیت بی نظیر و ویژه اش در تاریخ تشیع و به ویژه مرجعیت و زعامت منتظران موعود ، این توانایی و تاثیر کلام را دارا بود که یکی از سخت ترین و مورد مناقشه ترین مباحث هنری و علمی را که به دلیل رسوب و دیرپایی نظریه حرمت موسیقی که از لحاظ سختی و سفتی به سنگوارگی درآمده بود به ساده ترین شیوه و بهترین شکل رای بر برائت و حلیت و روا بودن آن بدهد ...
هفده پانزده خرداد از درگذشت مردی می گذرد که در طول یازده سال حیات پربارش پس از پیروزی انقلاب اسلامی بارها و بارها به دلیل شاخصه برجسته مقوله هنر و هنرورزی و تسلط بر حیطه ادبیات و اشراف و برخورداری از نگاهی ذوقی و قریحه مند، موضع گیری هایش در مورد سینما - تئاتر - نمایش سریال های خارجی از تلویزیون و ...به کمک و یاری هنرمندان بی پناه در هنگامه خشک اندیشی ها و تنگ نظری ها آمد و به داد ایشان رسید.


 
مردی که بیش از دو دهه قبل و قریب ربع قرن پیش از این و از امروز ، در مورد حلیت و روامندی موسیقی جدی و هنری دستورالعمل و فرمانی را صادر نمود که همه اهل انصاف از آن به عنوان "فتوای تاریخی امام درباره موسیقی" یاد می کنند. فتوایی که به راستی از او فقط برمی آمد و لاغیر. و نیز تایید این ادعا که موسیقی در شرع مقدس یک مقوله تحریم شده است بدین معنی که در ذات و جوهر حرام نیست بلکه حرمت از باب عرض و بنا به دلایلی بر آن وارد شده است.

آری 14خرداد85هفده سال از کوچ تلخ و دردناک آن بزرگمرد می گذرد که به دلیل وجاهت و مقبولیت بی نظیر و ویژه اش در تاریخ تشیع و به ویژه مرجعیت و زعامت منتظران موعود ، این توانایی و تاثیر کلام را دارا بود که یکی از سخت ترین و مورد مناقشه ترین مباحث هنری و علمی را که به دلیل رسوب و دیرپایی نظریه حرمت موسیقی که از لحاظ سختی و سفتی به سنگوارگی درآمده بود به ساده ترین شیوه و بهترین شکل رای بر برائت و حلیت وروا بودن آن بدهد و آن روز که فرزندان غیور این آب و خاک ، صداقت فریاد موسیقایی و سرشار از ریتم و نغمه را در حسینیه جماران سردادند که : "ما مسلح به الله و اکبریم / برصف دشمنان حمله می بریم و... الخ" و تا چندین ماه و سال تصویر و صدای این اتفاق به صورت آرم تیتراژ اخبار سراسری درآمد تا بر اهمیت ارزش این هنر مهجور و مظلوم (که البته بیشترین آفات وآزار را از درون خود و پردازندگانش دیده است) مهر تاییدی زده شود و خون دل خوردگان و هنرمندان شریف این حوزه نیز اندکی از آن فشارها و و تنگناهایی که ایجاد شده بود (دلایل ایجادش هم بماناد) رهیده نفسی ولو کوتاه به راحتی کشیده و تا به امروز دعاگوی و آمرزش طلب آن روح بزرگ حضرت روح الله باشند.

نسل انقلاب و نسل دوم هرکدام از دریچه ای و بنا برسلیقه ای متوجه و متمرکز به یکی از ابعاد گوناگون و وجوه شخصیت چند وجهی ایشان بوده و هستند اما اهل فرهنگ وهنر ، قطعا به دلایل فکری و ذوقی و جلوه های بعد قریحگی و اندیشگی امام ، علاقمند به حضرتش شده اند همچنان که تمامی اهل ادب و هنر و به ویژه کلمه و شعر ، مجذوب و مبهوت بعد کلامی حضرت امیر گشتند (در بین آن همه ابعاد شگفت علی (ع)) و در برخورد و مواجهه با کتاب گرانسنگ نهج البلاغه جز واله گونگی و شیفتگی و انجذاب ، چاره ای و حالتی دیگر نمی یابند و این کلام "دون کلام خالق و فوق کلام مخلوق" دوست داشتنی ترین بخش و زیباترین وجه از تمامی جلوات و ابعاد و وجوه سرشار از زیبایی امیرالمومنین برای اهل ذوق و قریحه محسوب می شود و بدان اعتبار اهل هنر اساسا "محمد بن ابی احمد" یا همان "سید رضی"(رضوان الله علیه) شاگرد شیخ ابو اسحاق طبری و برادر سید مرتضی علم الهدی را به دلیل توفیق عظیم اش در جمع نمودن و گردآوری خطبه ها و نامه های حضرت امیر می شناسند. با وجود آن همه حضور موثر و شخصیت کم مانند و صداقت و پاکدامنی و نسب شریفش به امام کاظم و نیز تمام اوصاف و اخلاق حسنه و آثار و اشعار بی نظیری که خلق نموده و نقشی که به همراه برادر بزرگوارش در حوزه فقه و اصول و علم و اخلاق و... داشته است.

آری امام خمینی(ره) نیز با آن سروده ها (به ویژه غزلیات) دل انگیز و معناگرایانه ، با آن جهان بینی معرفتی زیبا مبتنی بر آموزه های عرفانی در زبان وبیان ابن عربی (به لحاظ نظری) و آن وارستگی ها و پیوستگی ها که شجاعت زا و شهامت افزا ( به لحاظ عملی) وهمچنین نگاه روشن بینانه و واسع المشرب که آن هم مبتنی بر فقه پویا و اجتهاد حی و زنده که فرزند زمانه بودن را در پی دارد و در اساس از ویژگی ها و مختصات شیعه اثنی عشری به راستی یکی از محبوب ترین شخصیت های تاریخی - سیاسی برای اهل شعر وادب و بویژه در اثر فتوای مذکور برای خانواده بزرگی موسیقی به شمار می آید. اگرچه اهل موسیقی اشارت امام را درمورد سرودی که اثر جناب راغب بود (ای مجاهد شهید ای مطهر) و صراحت امام را در مورد فتوای حلیت موسیقی آن گونه که باید و شاید درک نکرد و مورد استفاده قرار نداد ( به ویژه مدیران و سیاستگذاران موسیقی در این بخش قصور کردند) و از این اتفاق احسن و اکمل و حتی نیمه و نصفه نیز بهره نگرفتند. فقط صدا و سیما در جهت پخش و رواج موسیقی پاپ بهره برداری کرد که آن هم دریغ و درد که بنا بر دلایلی ره به گمراهی یا بیراهه برد .

اکنون و پس از بیست و چند سال در حوزه موسیقی کودک آثارمان چه نمره ای می گیرد ، در موسیقی مقامی و نواحی چه؟ موسیقی اصیل پارسی چگونه است و دیگر موارد که البته در آینده به آن ها خواهیم پرداخت. ما پس از بیش از ربع قرن هنوز یک سرود جدید که تاثیرگذار هم باشد و در سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی بیانگر ذوق امروز در تلاقی با یک اتفاق مهم تاریخی باشد را فاقد هستیم و سرودهای ابتدای حرکت انقلابی مردم با تمامی کمبودها و ضعف های تکنیکی و امکاناتی شان ، چربش چشمگیری نسبت به تولیدات سال های بعد دارند. مردم ما آئین های عروسی و مراسم مربوط به آن را گرامی و شایسته می دارند ولی یک ترانه که نشانگر تلاش اهل موسیقی در سال های پس از انقلاب ونیز مرتبط باشد نداریم و همچنین ترانه تولد کودکان و نیز آیین های دیگر و ... .


امانت داری و اخلاق مداری
استفاده از اين خبر فقط با ذکر منبع " خبرگزاری مهر " مجاز می باشد.



تهيه و ارسال خبر    :   ali

ثبت نام آغاز شد

  پرينت صفحه جاري   پست الكترونيك   ذخيره آدرس سايت
 

88913010  (021)98+ خيابان كريمخان زند ، ابتداي خيابان استاد نجات اللهي ، پايين تر از كليسا ، ساختمان 299
info@TehranConservatory.ir CopyRight © 2007 All Right Reserved Tehran Conservatory of Music  
Web Design : Ati Net Co .   Programmer : Hassan Rashidi